THE DISQUIETING MUSES

disturbing-muses-1918.jpg

THE DISQUIETING MUSES

 

“Mother, mother, what illbred aunt

Or what disfigured and unsightly

Cousin did you so unwisely keep

Unasked to my christening, that she

Sent these ladies in her stead

With heads like darning-eggs to nod

And nod and nod at foot and head

And at the left side of my crib?

 

Mother, who made to order stories

Of Mixie Blackshort the heroic bear,

Mother, whose witches always, always,

Got baked into gingerbread, I wonder

Whether you saw them, whether you said

Words to rid me of those three ladies

Nodding by night around my bed,

Mouthless, eyeless, with stitched bald head.

 

In the hurricane, when father’s twelve

Study windows bellied in

Like bubbles about to break, you fed

My brother and me cookies and Ovaltine

And helped the two of us to choir:

“Thor is angry: boom boom boom!

Thor is angry: we don’t care!”

But those ladies broke the panes.

 

When on tiptoe the schoolgirls danced,

Blinking flashlights like fireflies

And singing the glowworm song, I could

Not lift a foot in the twinkle-dress

But, heavy-footed, stood aside

In the shadow cast by my dismal-headed

Godmothers, and you cried and cried:

And the shadow stretched, the lights went out.

 

Mother, you sent me to piano lessons

And praised my arabesques and trills

Although each teacher found my touch

Oddly wooden in spite of scales

And the hours of practicing, my ear

Tone-deaf and yes, unteachable.

I learned, I learned, I learned elsewhere,

From muses unhired by you, dear mother,

 

I woke one day to see you, mother,

Floating above me in bluest air

On a green balloon bright with a million

Flowers and bluebirds that never were

Never, never, found anywhere.

But the little planet bobbed away

Like a soap-bubble as you called: Come here!

And I faced my traveling companions.

 

Day now, night now, at head, side, feet,

They stand their vigil in gowns of stone,

Faces blank as the day I was born,

Their shadows long in the setting sun

That never brightens or goes down.

And this is the kingdom you bore me to,

Mother, mother. But no frown of mine

Will betray the company I keep.”

 

“…pošto je ono što čini logiku naših uobičajenih postupaka i našeg svakodnevnog života doista neprekinuti niz sećanja na uzajamne odnose između stvari i nas.

Uzmimo jedan primer: ulazim u sobu i vidim čoveka koji sedi na stolici, kavez sa kanarincem obešen o tavanicu, slike, na zidovima, a na policama knjige. Sve to zapažam, ali nisam iznenađen, jer lanac sećanja koji vezuje stvari objašnjava logiku onoga što vidim. Međutim, pretpostavimo da se za časak, iz neobjašnjenih razloga, taj lanac prekine. Ko zna kako bih video čoveka koji sedi, kavez, slike, police s knjigama? Ko zna kakav bih strah, ili možda zadovoljstvo i utehu, osetio razmišljajući o toj sceni?

Ali, scena bi ostala nepromenjena. Ja sam taj koji je gleda iz drugog ugla. Tako smo došli do metafizičkog aspekta stvari.” Giorgio de Chirico, “Metaphysical art” (Massimo Carra)

 

Silvija ulazi u imaginarnu sobu, suočava se sa zidovima i zidnim slikama, sa bojama svežim i toplim. Silvija im prilazi, šakama dodiruje umišljeni hladni zid, rasteže prste po njemu, zatim cele šake, zatim podlaktice i trbuh. Prilepljuje se uz zid, puzi obrazom po njemu, uhom mu opipava puls. Zid je živ. Dok stigne do sredine zida uvideće njegove šavove, lepo zamaskirane bojom. Kakvo čudo da uspomena živi tako zakrpljena i svečano očuvana; potopljena u boju, krštena u njoj pre nego što je saznala svoje poreklo. Crvene sline kojima se Silvijino telo pridržava za zid, sa stopalima iznad nevidljivog poda, obrastaju duž jasne zelene linije neba. Uznemiruju. Rekli bi da je ljudsko telo nemoguće održati tako prilepljeno. Rekli bi da će joj koža ispucati a oči pocrveneti. Da će se utroba rascepati dok telo puže uz grumuljičavu površinu oslikane uspomene. Telo se rasteglo do granice sa nemogućim, upilo svežu boju, preporođeno tom lažnom svežinom. Jedna linija koja imitira dužinu šava, progovorila je. Silvija plače i sedma njena suza po isteku dobila je dva plava oka. Silvijino lice je crno. Lobanja je kao magnet privukla pčele iz najudaljenije prošlosti. Plavooka suza ubodena je svilenom žaokom. Zid je, razvučen u prostoru, ostario. Silvija vidi svoju majku u oku pčele koja joj sleće na beonjaču.:”Mama, zašto si mlađa od mene?”

“Glup, znači ne-metafizički čovek, instinktivno teži ka glomaznim i visokim formama, ka nekoj vrsti arhitektonskog vagnerijanstva. To je posledica neznanja. Takvi ljudi ne poznaju strahote linija i uglova, privlači ih neograničeni prostor, i time otkrivaju svoj skučeni duh, omeđen istim ogradama kao duh žene ili deteta. Ali mi, koji poznajemo znake metafizičkog alfabeta, svesni smo radosti i samoće što ih pruža portik, ugao ulice ili, čak, samo soba, površina stola, unutrašnjost kutije. Potpuna svest o prostoru koji neka stvar na slici mora zauzimati i shvatanje prostora koji se nalazi između stvari uspostavljaju novu astronomiju stvari vezanih za ovu planetu sudbinskim zakonima teže.” Giorgio de Chirico, “Metaphysical art” (Massimo Carra)

“But those ladies broke the panes”. Sylvia, razbila si stakleni prozor zaboravljenog prostora. Imati svest o prostoru ne znači da prostor postoji. Međutim, nemati svest o prostoru ne znači da prostor ne postoji. Greška koja nije svesna sebe. Neograničeni prostor koji ograničava sebe neodlučnošću. Silvija grize mladež na zidu. Sveprisutna krv je početak pesme na čijem kraju svi umiru u snu. Pesme, u kojoj je uskrsnuće dopušteno samo onome koji ne veruje.

Dozvoli mi da se približim jednoj od tri muze i glavu joj ispoliram solju. Želim da joj šavove iskidam razigranim prstima i posolim joj krv. Jesam li dovoljno glupa? Jesi li dovoljno glupa Silvija? Jesmo li dovoljno sazrele u svom neznanju o prostoru? Jesi li spremna da postaneš dete, Silvija?

Ova slika uz koju greješ grudi, vratiće te u život. Jesi li spremna Silvija? Možda te ovaj prostor neće privući? Jesi li svesna da noge ne možeš spustiti, da su ti nokti sazreli i procvetali unutar zidova. Postaćeš lebdeće drvo, bez korena u dnu stabla, sa korenom u srcu. Možeš li ga podneti?

Imaginarna soba je trozidna. Silvija, zidovi su muze prostora. Nepotpune. “And this is the kingdom you bore me to, mother, mother”.  Silvijina nikad nađena senka zapravo je planeta. Silvija kaže:

“But the little planet bobbed away

like a soap bubble as you called: Come here!

and I faced my traveling companions”

Rodila si se bez senke ispred sebe, delimična si. Jesi li spremna da poseduješ kutiju koja će stajati ispod tebe umesto senke? Zamisli svoj vrat koji će roditi grane uskoro. Postani sopstveno sećanje, seti se šta je bilo dok si umirala u sopstvenom uzdahu zadovoljstva. Seti se koja ćelija je prva postala deo tvog umrlog duha.

Silvija nema ni svetlost, ni senku, ni duboku tamu. Silvija vidi muze koje nisu deo prostora. Trozidna soba postala je uža. Silvijino rastegnuto telo počelo je da se pita, zidovi se naginju ka dubokoj uspomeni.

“S druge strane, kad otkrovenje proizilazi iz uočavanja sklopa objekata, tada je naše buduće ostvarenje koje nam se javlja u svesti čvrsto povezano sa okolnostima što su izazvale njegov nastanak, jedno liči na drugo, i to na čudan način…”

Silvija je uspela da iskrivi zid. Muze plešu sa njene obe strane. Muze počinju da plaču. Duhovi muza bez polnih organa, istežu kožu ćelavih glava, rastvaraju ćelije u tečnoj besvesti. Silvija gubi ime, organi joj se cede niz zidove, koža ispunjava prostor na zidu gde je boja isprana.

Silvija, postala si moja uspomena, nazvala sam te linijom. Prostor je beskonačan. Zapisala si jednom venom boje prostora. Kazaću to Kiriku.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s